YKB, förkortningen för yrkes kompetens bevis är som man hör på namnet ett bevis på att man klarar av att sköta det arbete som man är anställd för och att man faktiskt har gått en utbildning så att man både har den kunskap och erfarenhet som krävs för att få ett gott dagsarbete gjort. Så som att jobba som chaffis och köra godstransporter för ett åkeri.

Om det är så att du går arbetslös och inte har någon aning om vad du vill arbeta med, eller om det är så att du är på det absolut klara med att du vill jobba som lastbilschaufför och kanske köra godstransporter så är YKB en utbildning för dig. Är det så att du inte visste innan vad du ville jobba med så kommer detta att bli något för dig, lastbilschaufför är ett yrke som passar många då man få en bra lön, du har bra arbetsvillkor och du kommer alltid att vara behövd och eftertraktad på arbetsmarknaden när du väl har skaffat den kompetens som krävs för att du ska få köra såväl inom Sverige som på de internationella vägarna.

När man har bestämt sig eller blivit rådd att skaffa sig ett YKB så är det första steget att man tar kontakt med en körskola som kan utfärda detta till dig som privatperson eller om du har möjlighet att skaffa det genom den firma eller det företag som du är anställd på. Har du fått anställning på en transportfirma som utför godstransporter så kommer du sannolikt få utbildningen genom dem. Oavsett hur du går tillväga så är själva utbildningen den samma. Det är som när man tog sitt körkort, du måste lära dig allt om fordonet och hur det ska skötas på ett bra sätt, hur du ska köra lastbilen och vad det är för regler som gäller dig som lastbilschaufför och det fordon som du kör.

Du kommer inte ångra att du har skaffat YKB den dag du har det i handen, du kommer då alltid ha möjligheten att bli anställd.